Per si algú te dificultats en l'idioma:
http://translate.google.es/Bé, crec que ha arrivat l'hora de donar la meua opinió.
Per a formar este mapa, he tingut en compte sobre tot les opinions dels moviments nacionalistes i federalistes dels distints territoris d'Ibèria.
No he fet divisions internes (províncies o comarques) perque crec que cada estat deuria organitzar-se internament com crega convenient.
La cosa queda així:

Punt per punt.
-
Andalusia (Andalucía/Andaluzia): Reconeguda com "nacionalitat històrica" a Espanya. El suport al partit que defensa la separació d'Andalisia Oriental i Occidental (PRAO) és molt poc representatiu en comparació amb el suport al Partido Andalucista.
-
Aragó (Aragón/Aragão): També va ser reconegut com "nacionalitat històrica" durant la Segona República Espanyola, encara que no va tindre estatut propi. Cap partit nacionalista reclama Aragó com part de la seua nació.
-
Astúries (Asturias/Astúrias): No hi ha tampoc cap partit que reclame a Astúries com a part de la seua nació. Per això mateix, el Principat d'Astúries deu de ser un estat federat independent a Ibèria.
-
Açores (Azores/Açores): Separada de la nació portuguesa per raons geogràfiques. La seua condició d'arxipèlag extrapeninsular és suficient per a dotar-li d'autonomia.
-
Balears (Baleares/Baleares): També reconeguda com "nacionalitat històrica" a Espanya. Els electors rebutgen majoritàriament una unió amb València o Catalunya.
-
Canàries (Canarias/Canárias): Considerada "nacionalitat històrica" a Espanya. La seua condició d'arxipèlag extrapeninsular és suficient per a dotar-li d'autonomia.
-
Castella i Lleó (Castilla y León/Castela e Leão): El nacionalisme castellanista majoritari defensa la unió dels dos antics regnes de Lleó i Castella, i el suport a eixa idea és molt superior al suport dels que pretenen la separació de Lleó. Social i culturalment no hi ha cap diferència entre Castella i Lleó. El castellanisme majoritari coincideix en que la nació castellanolleonesa la formen les actuals comunitats autónomes de Cantàbria, La Rioja, Castella i Lleó, Madrid i Castella-La Manxa.
-
Catalunya (Cataluña/Catalunha): Reconeixida com "nacionalitat històrica" a Espanya. El partit nacionalista i federalista CiU goberna amb majoria absoluta. Existeix altre partit important (ERC) que reclama la unió de tots els territoris catalanoparlants, pero eixa idea és majoritàriament rebutjada fora de Catalunya.
-
Extremadura (Extremadura/Estremadura): Cap partit reclama a Extremadura com a part del seu territori. Per tant hauria de formar un estat federat independient dins d'Ibèria.
-
Galícia (Galicia/Galiza): A Espanya es reconeguda como "nacionalitat històrica". Poseeix llengua pròpia.
-
Madeira (Madeira/Madeira): Separada de la nació portuguesa per raons geogràfiques. La seua condició d'arxipèlag extrapeninsular és suficient per a dotar-li d'autonomia.
-
Múrcia (Murcia/Murcia): Amb orígens en la Taifa islàmica de Múrcia, este territori no és reclamat per cap tipus de nacionalisme exterior, per tant també hauria de ser un estat federat independent.
-
Navarra (Navarra/Navarra): Cas complicat. El nacionalisme navarrès existent és de tall basquista (favorable a la unió amb el País Basc i la formació d'Euskal Herria). No obstant això, el partit més votat actualment (UPN) és regionalista i foralista, i nega qualsevol vinculació amb el País Basc, basant-se en l'existència de l'antic Regne de Navarra. Per això crec convenient la seua separació. Llevat que el poble decidira el contrari, clar, però actualment crec que la gent estaria a favor de la separació.
-
País Basc (País Vasco/País Basco): El nacionalisme està molt arrelat en esta zona. Hui en dia pocs s'atreveixen a negar l'existència d'una nació basca. També és reconegut com "nacionalitat històrica" a Espanya.
-
Portugal (Portugal/Portugal): Ningú dubta que Portugal és una nació diferenciada. No obstant això, sí que és convenient separar els arxipèlags per raons geogràfiques.
-
València (Valencia/Valência): Reconeguda com "nacionalitat històrica" a Espanya. El partit nacionalista majoritari defensa l'existència de la nació valenciana desvinculada de la nació catalana.
Estes són les nacionalitats existents a Iberia. Tots els ibèrics haurien de conèixer-les, respectar-les i aprendre d'elles
A part, també haurien dos (o tres) ciutats autònomes:
-
Ceuta: Actualment ciutat autònoma espanyola.
-
Melilla: Actualment ciutat autònoma espanyola.
-
Gibraltar: Hauria d'estudiar-se el cas. Ja és difícil que els gibraltarenys accepten a integrar-se en Ibèria. Supose que perquè acceptaren caldria donar-los algun tipus d'autonomia.
Ara bé, hi ha casos en que les nacions poden estar un poc desproporcionades en grandària (vegeu Balears i Castella-Lleó) o en població (vegeu Catalunya i Extremadura).
Per això crec que potser algunes nacions haurien de subdividir-se administrativament. És a dir, que sense deixar de ser un mateix objecte nacional homogeni, passen a administrar algunes competències per separat. Potser és extralimitar-se massa, però si s'eviten la duplicitat de competències i "es fa bé", crec que seria beneficiós. Seria el cas de Castella-Lleó, Portugal i Andalusia.
La cosa quedaría així:
Castella i Lleó: A causa de l'extensió del seu territori i a la concentració de població a Madrid, podria subdividir-se en
Castella-Lleó Nord,
Castella-Lleó Sud i
Madrid.
Portugal: A causa de l'extensió del seu territori i a l'alta densitat de població en comparació amb la resta de la península, podria subdividir-se en
Portugal Nord i
Portugal Sud.
Andalusia: A causa de les diferències económiques entre les províncies orientals i les occidentals i a la extensió del seu territori podria subdividir-se en
Andalusia Occidental i
Andalusia Oriental.
CONCLUSIÓ: 16 Nacions/estat gobernades per 20 administracions (3 en Castella i Lleó, 2 en Portugal, 2 en Andalusia y 1 en cadascú dels 13 estats restants).
Seria interesant que els partidaris d'esta tendència iberista consensuem un mapa federal conjunt.
Salutacions ibèriques.